wtorek, 23 sierpnia 2016

Buchty drożdżowe ze śliwkami


  Słodkie bułeczki drożdżowe ze śliwkowym nadzieniem. Mięciutkie, delikatne z kwaskowatym owocem w środku. Idealne na taki pochmurny i deszczowy czas jaki mamy ostatnio, nic tylko się zajadać popijając ciepłym napojem. Co prawda zabrzmiało to trochę jesiennie a przecież wciąż mamy sierpień, ale na powrót lata warto poczekać przegryzając coś słodkiego :)




Składniki na 16 sztuk:
(przepis pochodzi z bloga "Domowa cookierenka Agi")
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g)
  • 3 jajka
  • 16 niedużych śliwek 
  • lukier lub cukier puder po upieczeniu

  Najpierw przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na ok. 10 min., aby zaczęły pracować.

  Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie do którego wlać rozczyn, jajka, resztę letniego mleka, resztę cukru oraz rozpuszczone masło, wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładką elastyczną masę, która nie klei się do rąk (jeśli będzie bardzo klejąca podsypać mąką, ale nie za dużo, żeby nie zrobiła się twarda). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość.

  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze łączeniem do dołu, zostawiając niewielkie odstępy. Pełną blachę odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem lub mlekiem.

  Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. Fajne te bułeczki,będą idealne na weekendową wycieczkę, którą planuję ;) oczywiście jeśli wypiek mi się uda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, wystarczy trochę cierpliwości przy wyrabianiu i wyrastaniu ciasta :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię, ale niekoniecznie ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, zawsze możesz włożyć do środka inny owoc, czekoladę, biały ser, albo zostawić bez niczego, też będzie smacznie :)

      Usuń
  3. A ja bym chętnie teraz porwała do kawki taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń