Przepis na ciasto z cukinią trafił do mnie kilka lat temu i od tego czasu robi ogromną furorę w mojej rodzinie. Smakiem i konsystencją przypomina trochę ciasto marchewkowe, ponieważ jest wilgotne, długo utrzymuje świeżość i zawiera w sobie nutę cynamonu. Ponadto robi się je banalnie prosto i szybko, więc teraz gdy w ogrodach i na sklepowych półkach cukinii jest w bród na prawdę warto je wypróbować.
Składniki:
- 2 szkl. nieobranej cukinii, przetartej na tarce o drobnych oczkach
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 7/8 szkl. oleju
Cukinię umyć, odciąć twarde końcówki, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody (należy ją porządnie odcisnąć, ponieważ przez nadmiar wody, z ciasta może zrobić się zakalec).
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać
cukry, cynamon i przesiane kakao. Wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i
olej, dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić dobrze odsączoną cukinię,
wmieszać ją w ciasto. Ciasto przelać do blaszki, piec ok. godziny w
temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam ostatnio bardzo podobne ciasto i smakowało wspaniale, cukinia wcale nie była wyczuwalna w smaku
OdpowiedzUsuńTak, to prawda cukinii w cieście w ogóle nie czuć :)
Usuńmuszę takie ciasto zrobić wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZrób, warto :)
UsuńMuszę też w końcu takie upiec:)
OdpowiedzUsuńMuszę też w końcu takie upiec:)
OdpowiedzUsuń