poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Ciasto z cukinią


  Przepis na ciasto z cukinią trafił do mnie kilka lat temu i od tego czasu robi ogromną furorę w mojej rodzinie. Smakiem i konsystencją przypomina trochę ciasto marchewkowe, ponieważ jest wilgotne, długo utrzymuje świeżość i zawiera w sobie nutę cynamonu. Ponadto robi się je banalnie prosto i szybko, więc teraz gdy w ogrodach i na sklepowych półkach cukinii jest w bród na prawdę warto je wypróbować.
 



Składniki:
  • 2 szkl. nieobranej cukinii, przetartej na tarce o drobnych oczkach
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 7/8 szkl. oleju

  Cukinię umyć, odciąć twarde końcówki, zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru wody (należy ją porządnie odcisnąć, ponieważ przez nadmiar wody, z ciasta może zrobić się zakalec).

  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do miski, dodać cukry, cynamon i przesiane kakao. Wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i olej, dokładnie wymieszać.  Na koniec wrzucić dobrze odsączoną cukinię, wmieszać ją w ciasto. Ciasto przelać do blaszki, piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.

  Po upieczeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.




8 komentarzy: