Lubicie zupy kremy? Bo my tak. Są szybkie do wykonania, bardzo smaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało. Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy powinien dodać więcej warzyw lub zmniejszyć ilość bulionu, albo jeść tak jak my zagryzając świeżą bułeczką :)
Składniki:
(przepis pochodzi z bloga "kruche babeczki")
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 duże pory (tylko ich biała część)
- 2 spore marchewki
- 2 bardzo duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18%
Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Por pokroić na drobne kawałki. W rondelku rozgrzać tłuszcz (np. olej, masło) i wrzucić na niego pokrojony por, dusić, aż zrobi się miękki uważając żeby nie przypalił się na dnie. Gdy warzywa w bulionie zaczną mięknąć dodać do nich uduszony por oraz pokrojony drobno ząbek czosnku. Gotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, następnie zdjąć z gazu i dokładnie zblendować na krem. Podawać na ciepło z kleksem śmietany. Można również posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Moja zupa, miło mi, że smakowała :-)) Nam też, a rzadsza ze względu na mojego młodego, który takie lubi. Jest to jedna z moich ulubionych zup :-))
OdpowiedzUsuńOjj tak, jest bardzo smaczna, dlatego z czystym sumieniem przekazuję przepis dalej :)
UsuńOstatnio i ja sobie 'zupkuję", bo pogoda nieciekawa, taka jesienna, a właśnie wtedy mam ochotę na takie zupy. Z pora uwielbiam !
OdpowiedzUsuńTo prawda, w taką pogodę, aż ma się ochotę na ciepłą zupkę :)
UsuńBardzo lubię kremy:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :-)
OdpowiedzUsuńJuż chyba wiem co będę jadła jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze takie nie jadłem, będę musiał zrobić =) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjak na pora wychodzi śliczny kolor!
OdpowiedzUsuń