Bardzo lubię różnego rodzaju owsiane ciasteczka czy batoniki. Z dodatkiem orzechów, bakalii, a czasem czekolady. Gdy nadchodzi jesienna pora moja chęć na zjadanie takich wartościowych słodyczy zwiększa się jeszcze bardziej. Dlatego gdy już oficjalnie zawitała do nas Pani Jesień przywitałam ją owsianymi ciasteczkami z dodatkiem orzechów włoskich, ziaren dyni i rodzynek. Pyszne, szybkie do wykonania, a znikają jeszcze szybciej, choć podobno można je dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, niestety nie udało mi się tego sprawdzić :)
Składniki na ok. 15-20 szt. (w zależności jak duże ciastka zdecydujemy się upiec):
(inspiracja: "120 wypieków" Emma Patmore z serii "Z kuchennej półeczki")
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę. Jajko roztrzepać i nie przestając miksować dodać do masła. Do masy przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać płatki owsiane, orzechy, bakalie i sezam, ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej za pomocą łyżki porcje ciasta, formując z nich ciastka i delikatnie spłaszczając. Między ciastkami zostawić dość duże odległości. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Podawać zupełnie ostygnięte.
(inspiracja: "120 wypieków" Emma Patmore z serii "Z kuchennej półeczki")
- 50 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 g płatków owsianych górskich
- 130 g wymieszanych: drobnych rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i ziaren dyni
- 2 łyżki ziaren sezamu
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę. Jajko roztrzepać i nie przestając miksować dodać do masła. Do masy przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wsypać płatki owsiane, orzechy, bakalie i sezam, ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej za pomocą łyżki porcje ciasta, formując z nich ciastka i delikatnie spłaszczając. Między ciastkami zostawić dość duże odległości. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Podawać zupełnie ostygnięte.
Uwielbiam takie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńI są bardzo smaczne :)
UsuńUwielbiam. A wiesz, że ja również przywitałam jesień ciasteczkami owsianymi. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńBo takie ciasteczka są idealne na rozpoczęcie jesieni :D
UsuńPysznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńTak jest! :):)
UsuńWłąsnie dziś zakupiłam płatki owsiane i mam zamiar robic takie podobne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńSuper, takie ciasteczka w każdej kombinacji są pyszne :)
UsuńNo to na niedziele będą u mnie ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuń