środa, 14 września 2016

Sałatka z selerem konserwowym i szynką


  Sałatka z selerem konserwowym jest dość popularna i wcale się nie dziwię, bo jest pyszna i robi się ja błyskawicznie. Sprawdza się na domowych imprezach, albo zupełnie bez okazji np. jako dodatek do kanapek do pracy. U nas w domu pojawia się dość często, zwykle robię ją z dodatkiem żółtego sera, ale tym razem na prośbę męża ser zamieniłam na szynkę i muszę powiedzieć, że w tej kombinacji jest równie smaczna. 




Składniki:
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka ananasa
  • 1 dość duży por
  • ok. 300-350 g szynki konserwowej w kawałku
  • kilka łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy

  Seler odsączyć z zalewy, jeśli ma bardzo długie paski odrobinę go posiekać, wrzucić do dużej miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do selera. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wrzucić do miski. Ananasa pokroić w dużą kostkę, odsączyć z nadmiaru soku, dodać do pozostałych składników. Białą część pora umyć i pokroić na półplasterki, dorzucić do miski. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do miski. Na koniec dodać majonez, przyprawy i wszystko razem dobrze wymieszać. Sałatka smakuje lepiej, gdy chwilę postoi, a składniki się "przegryzą".




8 komentarzy: