Zrobiłam je już jakiś czas temu i chyba musiało odczekać swoje, żeby mogło się znaleźć na blogu :) Kolejne ciasto z cukinią, równie smaczne jak poprzednie, wilgotne oraz aromatyczne za sprawą cynamonu i gałki muszkatołowej, przepełnione orzechami i rodzynkami. W oryginalnym przepisie były to orzechy pekan i żurawina, ale że w domu miałam orzechy laskowe i włoskie oraz rodzynki dokonałam małej podmianki, myślę że ciasto nic na tym nie straciło, bo wyszło naprawdę smaczne.
Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "ogrody babilonu")
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 500 g cukinii (nieobranej, startej na tarce o drobnych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody)
- 150 g rozpuszczonego masła roślinnego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ewentualnie mleko
- 1 szklanka rodzynek (jeśli są duże można je posiekać na mniejsze kawałki)
- 1 szklanka wymieszanych, posiekanych orzechów laskowych i włoskich
- 100 g mlecznej czekolady na polewę
Do miski wsypać cukier, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować na jasną masę. Dodać dobrze odsączoną cukinię, masło i sodę, wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać, sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka. Na koniec wsypać rodzynki i orzechy, wmieszać je w ciasto. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na nie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować :)
Usuńsmacznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCos idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie również :)
UsuńPrzepięknie wyrosło:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, choć martwiłam się jak to będzie, widać niepotrzebnie :)
UsuńJak patrzę na to ciasto to robię się głodna ;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle cukinii nie lubię to tu w tym wydaniu bym żarła :D obserwuję:)
OdpowiedzUsuńJesienne, pyszne ciasto, super pomysł
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe wypieki! :)
OdpowiedzUsuńWypieki z cukinią są mega smaczne :-)). Fajne ciasto :-))
OdpowiedzUsuńpycha! sięgam po kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńSuperaśne:)
OdpowiedzUsuńKolejny cukiniowy przepis, zabieram do ulubionych bo u mnie sezon w pełni!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :) lubie takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho, takiego jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuń