środa, 7 września 2016

Ciasto z cukinią, orzechami i rodzynkami


  Zrobiłam je już jakiś czas temu i chyba musiało odczekać swoje, żeby mogło się znaleźć na blogu :) Kolejne ciasto z cukinią, równie smaczne jak poprzednie, wilgotne oraz aromatyczne za sprawą cynamonu i gałki muszkatołowej, przepełnione orzechami i rodzynkami. W oryginalnym przepisie były to orzechy pekan i żurawina, ale że w domu miałam orzechy laskowe i włoskie oraz rodzynki dokonałam małej podmianki, myślę że ciasto nic na tym nie straciło, bo wyszło naprawdę smaczne.




Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "ogrody babilonu")
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 500 g cukinii (nieobranej, startej na tarce o drobnych oczkach i odsączonej z nadmiaru wody)
  • 150 g rozpuszczonego masła roślinnego
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  ewentualnie mleko
  • 1 szklanka rodzynek (jeśli są duże można je posiekać na mniejsze kawałki)
  • 1 szklanka wymieszanych, posiekanych orzechów laskowych i włoskich
  • 100 g mlecznej czekolady na polewę 

  Do miski wsypać cukier, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować na jasną masę. Dodać dobrze odsączoną cukinię, masło i sodę, wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać, sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka. Na koniec wsypać rodzynki i orzechy, wmieszać je w ciasto. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.




 

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. To prawda, choć martwiłam się jak to będzie, widać niepotrzebnie :)

      Usuń
  3. Jak patrzę na to ciasto to robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zwykle cukinii nie lubię to tu w tym wydaniu bym żarła :D obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesienne, pyszne ciasto, super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypieki z cukinią są mega smaczne :-)). Fajne ciasto :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! sięgam po kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny cukiniowy przepis, zabieram do ulubionych bo u mnie sezon w pełni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciacho :) lubie takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super ciacho, takiego jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń