Nie macie pomysłu na obiad? To może krokiety z pieczarkami i żółtym serem? Jest to dość popularny przepis, ale ja wypróbowałam go po raz pierwszy i bardzo mi się zasmakował. Ogólnie jestem fanką różnorakich krokietów, ale nie jadłam ich zbyt często, bo wydawało mi się, że są czasochłonne w przygotowaniach. Jednak wcale tak nie jest, ponadto zawsze można zrobić większą ich ilość i mieć zapas na dni kiedy nie chce nam się lub nie ma czasu na gotowanie obiadu.
Składniki na ok. 8 sztuk:
(inspiracja: "Kto ugości moich gości?")
Naleśniki:
- 2 2/3 szklanki mąki
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 1/2 szklanki wody gazowanej
Farsz:
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka
Panierka:
- 1 jajko
- kilka łyżek mleka
- bułka tarta
Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas zawijania w krokieta).
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażyć cebulę, aż się zeszkli następnie dorzucić pieczarki, doprawić i dusić, aż staną się miękkie. Odparować nadmiar płynu i odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet (u mnie: najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon).
W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw wymoczyć krokiet w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Podawać na ciepło.
Przepyszne krokiety!
OdpowiedzUsuńAle zatęskniłam.
Pozdrawiam.
Oj tak są pyszne. Warto je zrobić. Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają wspaniale, muszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńNam bardzo zasmakowały :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny smak klasyki:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńUwielbiam krokiety,zawsze jednak robiłam z kapustą i pieczarkami. Koniecznie muszę wypróbowac taką wersję.
OdpowiedzUsuńKrokiety z kapustą uwielbiam. Spróbuj i daj znać jak smakowały :)
UsuńJa też zawsze dodawałam trochę kiszonej kapusty, krokietów w takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie miałyśmy okazji jeść krokietów. Pysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńOjej, warto to nadrobić, bo krokiety są pyszne chyba w każdej kombinacji :)
UsuńU nas, krokiety to tez z dodatkiem kiszonej kapusty. Nigdy nie robiłam z serem żółtym i pieczarkami. Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZ kiszoną kapustą są pyszne, może kiedyś wypróbujesz z pieczarkami i żółtym serem :)
UsuńUwielbiam krokiety i dobrze, że tu weszłam zachęciłaś do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńOjj tak, zachęcam do zrobienia :)
UsuńTakie krokiety są pyszne i świetnie smakują do czerwonego barszczu.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy <3
OdpowiedzUsuńhttps://kuchniaoddwojga.blogspot.com/