poniedziałek, 12 września 2016

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem


  Nie macie pomysłu na obiad? To może krokiety z pieczarkami i żółtym serem? Jest to dość popularny przepis, ale ja wypróbowałam go po raz pierwszy i bardzo mi się zasmakował. Ogólnie jestem fanką różnorakich krokietów, ale nie jadłam ich zbyt często, bo wydawało mi się, że są czasochłonne w przygotowaniach. Jednak wcale tak nie jest, ponadto zawsze można zrobić większą ich ilość i mieć zapas na dni kiedy nie chce nam się lub nie ma czasu na gotowanie obiadu.



Składniki na ok. 8 sztuk:
(inspiracja: "Kto ugości moich gości?")

Naleśniki:
  • 2 2/3 szklanki mąki
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
 Farsz:
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka
 Panierka:
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mleka
  • bułka tarta

  Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas zawijania w krokieta).

   Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażyć cebulę, aż się zeszkli następnie dorzucić pieczarki, doprawić i dusić, aż staną się miękkie. Odparować nadmiar płynu i odstawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet (u mnie: najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon).

  W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw  wymoczyć krokiet w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Podawać na ciepło.


 

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak są pyszne. Warto je zrobić. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyglądają wspaniale, muszą być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam krokiety,zawsze jednak robiłam z kapustą i pieczarkami. Koniecznie muszę wypróbowac taką wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krokiety z kapustą uwielbiam. Spróbuj i daj znać jak smakowały :)

      Usuń
  5. Ja też zawsze dodawałam trochę kiszonej kapusty, krokietów w takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nigdy nie miałyśmy okazji jeść krokietów. Pysznie wyglądają. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, warto to nadrobić, bo krokiety są pyszne chyba w każdej kombinacji :)

      Usuń
  7. U nas, krokiety to tez z dodatkiem kiszonej kapusty. Nigdy nie robiłam z serem żółtym i pieczarkami. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kiszoną kapustą są pyszne, może kiedyś wypróbujesz z pieczarkami i żółtym serem :)

      Usuń
  8. Uwielbiam krokiety i dobrze, że tu weszłam zachęciłaś do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie krokiety są pyszne i świetnie smakują do czerwonego barszczu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiamy <3
    https://kuchniaoddwojga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń