Nigdy nie byłam i raczej nie będę wegetarianką ani weganką, ale gdy poszukiwałam w internecie pomysłów na to jak urozmaicić codzienne kanapki wpadł mi w oko przepis na wegański smalec z fasoli. Już sama nazwa intryguje: jak to smalec z fasoli? Kierowana ciekawością wypróbowałam go i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, pasta naprawdę smakuje jak smalczyk, głównie dzięki podsmażonej cebulce, jabłku i majerankowi. Zasmakowała również mojemu mężowi, który jest większym mięsożercą niż ja. Także jeśli jeszcze nie jedliście smalcu z fasoli to polecam spróbować, może Wam również przypadnie do gustu :)
Składniki:
(inspiracja: "Smakiem Pisany")
- 130 g fasoli "Jaś"
- 2 mniejsze cebule
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 duży liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 0,5 małego jabłka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz
Fasolę moczyć przez noc. Następnie obrać ją ze skórek i gotować z odrobiną soli, aż zmięknie czyli ok. 50 minut. Cebule obrać, pokroić w kostkę i smażyć, aż się delikatnie zarumienią. Dodać cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, a na koniec starte na tarce o dużych oczkach jabłko, całość wymieszać i poddusić na małym ogniu.
Miękką fasolę zblendować na gładką masę. Z cebuli wyciągnąć ziele angielskie oraz liść laurowy, a na patelnię wlać masę fasolową, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć przez ok. 5-10 minut, aż masa zgęstnieje. Przelać do słoiczka lub zamykanego pudełeczka, ostudzić, szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Można przechowywać ok. tygodnia.
Robiłam wiele razy i bardzo go lubię :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że ja też nie raz powrócę do tego smaku :)
UsuńMuszę taki zrobić, robiłam przerózne fasolowe pasty, ale takiego smalcu jeszcze nie:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest pyszny :)
UsuńBardzo fajna propozycja. Pysznie przyprawiona pasta :)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej bez cholesterolu :)
OdpowiedzUsuńooo z fasoli a wygląda jak prawdziwy smalec :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja - super!
OdpowiedzUsuńLubię fasolę, pomysłowy smalczyk, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńHmmmm no ciekawa jestem smaku, bo nigdy nie próbowałam :-)
OdpowiedzUsuńna zdjęciu wygląda jak prawdziwy, tradycyjnyy smalec :) a tu taka niespodzianka ! super !
OdpowiedzUsuń