sobota, 3 września 2016

Muffinki z jabłkiem i kruszonką


  Słodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer.



Składniki na 12 sztuk:
( inspiracja: "Kuchnia z jadalnią")
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
 Na kruszonkę:
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego 
  • duża garść posiekanych orzechów włoskich

  W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jabłka, wmieszać je w masę. 

  Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce.

   

5 komentarzy: