Słodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer.
Składniki na 12 sztuk:
( inspiracja: "Kuchnia z jadalnią")
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
Na kruszonkę:
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duża łyżka miękkiego masła roślinnego
- duża garść posiekanych orzechów włoskich
W jednym naczyniu wymieszać jajka, olej i mleko. W drugim naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Połączyć zawartość obu naczyń, nie mieszać długo, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jabłka, wmieszać je w masę.
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenia smakowe ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne:)
OdpowiedzUsuńMniam :)! Idealne na drugie śniadanie :).
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne...no i ta kruszonka...pyszota:)
OdpowiedzUsuń