piątek, 14 października 2016

Ciasto z dynią


  Po ostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :)


Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "Just My Delicious")
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach obranej dyni
  • płatki migdałowe, cukier oraz cynamon do posypania wierzchu

  Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, a także cynamon, zmiksować na gładko. Na koniec wrzucić dynię i wymieszać dokładnie łyżką (jeśli ciasto nawet po wymieszaniu będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka). 

  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Wierzch posypać (bardzo cienką warstwą) cukrem wymieszanym z cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Powoli studzić.


 

20 komentarzy:

  1. bardzo lubię dynię w słodkościach,
    pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, w ogóle przepadam za warzywami w wypiekach :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Ma fajną strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i dobrze że nie zmarnowała się reszta dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie wypróbuję to dyniowe ciasto:-)Musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne ciasto! Zapisuję i koniecznie wypróbuję Twój przepis :) Pychoty! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajnie wyszło to ciasto, mi z surowej dyni zwykle wychodzą zakalce, może to kwestia przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może :) To ciasto robi się podobnie jak marchewkowe, do którego też dodaje się surowe warzywo, więc nie powinien wyjść zakalec :)

      Usuń
  7. Fajny pomysł. Chętnie skosztowałabym tego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie szybkie ciacha najlepsze, a nie zmarnowała się dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynia i cynamon zawsze świetne połączenie :) Pyszne, jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie super, fajnie Ci wyrosło :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada cudnie. Szkoda, ze nie mam juz dyni...Piekne jesienne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyszło super, pyszne, smakowało całej rodzinie. Wilgotne, mięciutkie, słodkie i pachnące cynamonem. Kiedyś zrobiłam marchewkowe i był zakalec, to dyniowe wyjątkowo się udało. Na pewno tej jesieni jeszcze je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało całej rodzince :D I bardzo dziękuję za komentarz :)

      Usuń