Po ostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :)
Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "Just My Delicious")
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej na dużych oczkach obranej dyni
- płatki migdałowe, cukier oraz cynamon do posypania wierzchu
Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, a także cynamon, zmiksować na gładko. Na koniec wrzucić dynię i wymieszać dokładnie łyżką (jeśli ciasto nawet po wymieszaniu będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Wierzch posypać (bardzo cienką warstwą) cukrem wymieszanym z cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Powoli studzić.
bardzo lubię dynię w słodkościach,
OdpowiedzUsuńpyszny przepis
Ja również, w ogóle przepadam za warzywami w wypiekach :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Ma fajną strukturę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMusi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo smaczne :)
UsuńWygląda pysznie i dobrze że nie zmarnowała się reszta dyni :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję to dyniowe ciasto:-)Musi być pyszne:-)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto! Zapisuję i koniecznie wypróbuję Twój przepis :) Pychoty! <3
OdpowiedzUsuńDynia rządzi u wszystkich :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyszło to ciasto, mi z surowej dyni zwykle wychodzą zakalce, może to kwestia przepisu?
OdpowiedzUsuńByć może :) To ciasto robi się podobnie jak marchewkowe, do którego też dodaje się surowe warzywo, więc nie powinien wyjść zakalec :)
UsuńFajny pomysł. Chętnie skosztowałabym tego wypieku :)
OdpowiedzUsuńtakie szybkie ciacha najlepsze, a nie zmarnowała się dynia :)
OdpowiedzUsuńDynia i cynamon zawsze świetne połączenie :) Pyszne, jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPołączenie super, fajnie Ci wyrosło :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto do ciepłego kakao :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie. Szkoda, ze nie mam juz dyni...Piekne jesienne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło super, pyszne, smakowało całej rodzinie. Wilgotne, mięciutkie, słodkie i pachnące cynamonem. Kiedyś zrobiłam marchewkowe i był zakalec, to dyniowe wyjątkowo się udało. Na pewno tej jesieni jeszcze je upiekę.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało całej rodzince :D I bardzo dziękuję za komentarz :)
Usuń