poniedziałek, 24 października 2016

Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem


  Kolejny przepis na nieskomplikowany, szybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje :)




Składniki na ok. 8 sztuk:
(inspiracja: "Na talerzu") 
  •  8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu, wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:)
  • 500 g mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki pikantnego keczupu
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • 100 g żółtego sera
  • szczypiorek do posypania naleśników

  Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut. 

  Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser ładnie się rozpuści. Podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.
  

 

14 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcie, takie naleśniki są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie naleśniczki, a Twoje prezentują się tak, że ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe naleśniki, chętnie bym zjadła, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki ale nigdy nie jadłam ich w takiej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie zapraszam do mnie!
    http://classy-chef.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł nietypowy i smaczny. Ja zawsze robię z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W dzieciństwie mieliśmy czasami naleśniki z mięsem, ale takim z rosołu. Nie jadłam wieki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. A dziękuję, bez tej cennej uwagi przepis na pewno by się nie udał ;)

      Usuń