Jabłonki z babcinego ogródka obrodziły nam w tym roku jak szalone, więc nie ma co narzekać tylko brać się za przetwarzanie, na przykład w taki jabłecznik z bezową pianką :) Delikatne kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka i słodziutka beza na wierzchu tworzą razem pyszne połączenie, nic tylko się zajadać :)
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(inspiracja:"Daktyle w czekoladzie")
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki śmietany 18%
Masa z jabłek:
- ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety
- 4 łyżki cukru
- 1 kisiel cytrynowy bez cukru (proszek)
Beza:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, dodać do niej masło i siekać dużym nożem, aż zrobi się konsystencja kruszonki. Dodać pozostałe składniki, czyli cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę, zagnieść szybko rękoma, aż powstanie gładkie ciasto (może się trochę kleić). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie (bez boków) równą warstwą rozłożyć ciasto. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C, aż się lekko zarumieni.
Gdy ciasto się piecze jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (moje jabłka były bardzo soczyste, więc odlałam z nich nadmiar soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać i wyłożyć bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. Piec dalej przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i delikatnie wmiksować w masę (można to zrobić ręcznie). Pianę wyłożyć na podpieczone jabłka i piec jeszcze przez ok. 20-25 minut w temperaturze 160 stopni C.
fajny pomysł na urozmaicenie szarlotki bezą. mniam :)
OdpowiedzUsuńTak, beza dodaje jej smaku :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, kusi swoją prostotą - świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńI to jest w niej najlepsze! :)
UsuńUwielbiam takie bezowe jabłeczniki. Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa również, są bardzo smaczne :)
UsuńOj tak, wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje tak jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper! musi byc pyszny
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBajeczny! Aż ślinka cieknie <3
OdpowiedzUsuńIdealny na taką pogodę:)
OdpowiedzUsuńJabłecznik z pianką bezową to mój ulubiony. Ale rzadko chce mi się robić. Takiego smaku mi narobiłaś, że chyba nie ma rady :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki :-)
OdpowiedzUsuńAle mam na niego chrapkę:)
OdpowiedzUsuńzamiast masła czy mozna dodać olej kokosowy ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam oleju kokosowego, nie wiem jak się zachowa, więc ciężko mi powiedzieć. Ale jeśli zaryzykujesz i dodasz to daj znać jak wyszło :)
Usuńzrobiłam ciasto z twojego przepisu no z masłem ale nastepnym razem spróbuję zrobić z olejem kokosowym i dam znać jak wyszło ;)
Usuńzrobiłam ciasto z olejem kokosowym i wyszło rewelacyjnie,jest lekki i pyszny ! Polecam z olejem kokosowym zamiast masła !!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuń