Chociaż Światowy Dzień Makaronu był wczoraj to żeby przedłużyć świętowanie zapraszam Was dopiero dzisiaj na danie z tagliatelle, które równie dobrze będzie smakowało jutro, bo na pyszne kluski z sosem czas zawsze jest dobry :D
Składniki na 3-4 porcje:
(inspiracja: "Gotuj zdrowo i ze smakiem" cz. 1 Nature House)
- ok. 300-350 g pieczarek
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 400 g makaronu pełne ziarno
- natka pietruszki
- curry
- zioła prowansalskie
Sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- mała śmietana 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Mięso pokroić w niewielkie paski, podsmażyć, przełożyć do garnka i dusić z solą, pieprzem, curry i odrobiną wody, aż zacznie mięknąć.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, zeszklić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać pokrojone w średnią kostkę pieczarki, posolić i dusić, aż zmniejszą objętość. Przygotować sos: wszystkie składniki wymieszać w miseczce, wlać do niej kilka łyżek wytworzonego przez pieczarki płynu, zamieszać i wylać na patelnię. Dodać mięso i dusić, aż będzie zupełnie miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać z sosem, podawać na ciepło posypany posiekaną natką pietruszki.
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMakarony górą :)
Przepyszne i bardzo pożywne połączenie :D <3 Mniam :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowity obiadek, pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie, makaronu z wieprzowiną jeszcze nie łączyłam :-)
OdpowiedzUsuń