Jak już wspominałam w poprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :)
Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "Z cukrem pudrem" i "Moje pasje")
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- kilka łyżek mleka
- 2 większe jabłka
Polewa kakaowa:
- 3 łyżki wody (może być również mleko)
- 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki)
- 100 g margaryny (lub masła)
- 3 łyżki ciemnego kakao
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta (nie wciskać ich w masę). Piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka.
Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. W małym garnuszku o grubym dnie zagotować wodę (lub mleko), gdy zacznie wrzeć wsypać cukier puder i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (lub masło) i gotować, aż się rozpuści. Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao bardzo energicznie mieszać, np. rózgą, żeby nie było grudek w polewie. Uwaga: Jeśli masa zacznie się rozwarstwiać dodać odrobinę zimnego mleka prosto z lodówki i nadal energicznie mieszać. Gdy polewą troszkę ostygnie polać nią ciasto.
Wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto do herbaty:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho bardzo lubię takie polewy czekoladowe; )
OdpowiedzUsuńciacho idealne:)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho))
OdpowiedzUsuńŚwietne i bardzo smakowite ciasto - idealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi podobne ciasto i jest przepyszne. :)
OdpowiedzUsuńu mnie niestety jabłek mało :( ciacho apetyczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńPorywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, zjadłabym ze dwa kawałeczki
OdpowiedzUsuńTakie dwukolorowe ciacha bardzo fajnie się prezentują ;) Na pewno smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię, przy stosunkowo małym wysiłku można osiągnąć piękny i za pewne pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńciacho w sam raz na weekend do kawki :)
OdpowiedzUsuń