czwartek, 17 listopada 2016

Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym


  Rogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów. W blogosferze kulinarnej panował akurat szał na rogale świętomarcińskie, więc zainspirowana formą wypieku zrobiłam krucho-drożdżowe rogaliki, z naciskiem na kruche :) Ciasto wyrabia się dość przyjemnie, nie klei się do rąk i stolnicy, ale jest mniej plastyczne niż typowo drożdżowe, więc trzeba uważać, żeby go nie przerwać podczas zawijania. Poza tym rogaliki pieką się szybciutko, są bardzo smaczne i szybko znajdują amatorów na ich schrupanie :)



Składniki na 32 rogaliki:
(inspiracja: "Kawa cynamonem pachnąca") 

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 16 g drożdży instant (suchych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g margaryny
  • 5 łyżek mleka
 Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
 Nadzienie orzechowe:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru 
  
   Mąkę, drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól wymieszać w dużej misce. Dodać jajka, rozpuszczoną margarynę oraz letnie mleko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i wstawić je do lodówki na minimum 0,5 godziny.

  W tym czasie można przygotować nadzienia. Nadzienie serowe: do miseczki wrzucić twaróg, żółtko oraz cukier i wyrobić na gładką masę za pomocą widelca. Nadzienie orzechowe: orzechy drobno posiekać, białko ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować jeszcze chwilę i wymieszać z orzechami.

  Gdy ciasto po wyznaczonym czasie podrośnie wyjąć je z lodówki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy każdego trójkąta kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać ku wierzchołkowi, tworząc rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch mlekiem i piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min., aż się zarumienią. Studzić na kratce.


 

13 komentarzy:

  1. Tym nadzieniem z orzechami to trafiłaś w mój gust, po prostu uwielbiam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam z nadzieniem orzechowym, ale chętnie posmakuję. :-) Proszę o jednego rogalika. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam muszą być pyszne, porywam jednego do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham rogaliki :) Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne i bardzo apetyczne rogaliki <3 Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No to miałabym dylemat na jakie nadzienie się pokusić, bo oba zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, jakie pyszne musza być te rogaliki, muszę tez upiec bo dziecko się domaga :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rogaliki bardzo lubię ale ostatnio mało piekę, bo nie zdążę upiec a już ich nie ma:)

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz do pochrupania do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ręce same się po nie wyciągają:)

    OdpowiedzUsuń