środa, 30 listopada 2016

Placuszki z budyniem


  Jeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło, więc spokojnie można je zabrać ze sobą na przykład jako słodki dodatek do drugiego śniadania w pracy czy w szkole. Spróbujcie ;)



Składniki na ok. 30 placuszków:
(Inspiracja: "Babka w formie")
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie (40 g) śmietankowego budyniu w proszku 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowej roboty dżem z brzoskwini i płatki czekoladowe.



16 komentarzy:

  1. Jestem wielką fanką takich placuszkow 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zestawienie budyniu z czymś mącznym, dlatego przepadam z drożdżówkami w budyniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. https://jaglusia.wordpress.com/ Mmm już czuję ten smak. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. co za pyszności, z miłą chęcią zjadłabym takiego teraz na kolację. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam takie placuszki,pyszne wychodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystkie naleśniki ! Zwykłe, budyniowe, kokosowe... Wczoraj miałam na śniadanko ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne i niezwykle apetyczne placuszki! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. O! I przepadłam! Wygladaja tak jakos amerykańsko znaczy jak pancake które bardzo lubie! Swietna i kuszaca prezentacja! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ one pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyglądają :) zjadłabym jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyglądają! Pomysł z budyniem wydaje się być super - pewnie są dużo bardziej kremowe i wyraziste w smaku. Na bank wypróbuję, bo te tradycyjne łatwo mogą się znudzić. Pamiętam w ogóle swój wypad do Wrocławia, ze znajomymi. Oni jedli burgery a ja wziełam pankejksy z bekonem, jak dobrze pamiętam stąd http://roadamerican.pl/pancakes/. Strasznie ciekawe połączenie, idealne na obiad właśnie, jak komuś zostaną naleśniki ze śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne placuszki idealne na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń