Jeśli jesteście fanami placków na słodko to mam dla Was świetny przepis na placuszki z budyniem. Ja, gdy ich spróbowałam po prostu przepadłam. Delikatne, puchate, aż chce się ich więcej i więcej i to bez żadnych dodatków, bo same w sobie są tak pyszne. Fajne jest w nich również to, że na zimno są tak samo dobre jak na ciepło, więc spokojnie można je zabrać ze sobą na przykład jako słodki dodatek do drugiego śniadania w pracy czy w szkole. Spróbujcie ;)
Składniki na ok. 30 placuszków:
(Inspiracja: "Babka w formie")
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 opakowanie (40 g) śmietankowego budyniu w proszku
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Patelnię, najlepiej teflonową mocno rozgrzać i nakładać łyżką porcje ciasta, formując placki. Smażyć, aż na powierzchni ciasta zaczną się robić bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie domowej roboty dżem z brzoskwini i płatki czekoladowe.
Jestem wielką fanką takich placuszkow 😆
OdpowiedzUsuńUwielbiam zestawienie budyniu z czymś mącznym, dlatego przepadam z drożdżówkami w budyniem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki. :-)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/ Mmm już czuję ten smak. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Poproszę jednego ;) Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńco za pyszności, z miłą chęcią zjadłabym takiego teraz na kolację. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrobiłam takie placuszki,pyszne wychodzą:)
OdpowiedzUsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie naleśniki ! Zwykłe, budyniowe, kokosowe... Wczoraj miałam na śniadanko ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudowne i niezwykle apetyczne placuszki! Mniam <3
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńO! I przepadłam! Wygladaja tak jakos amerykańsko znaczy jak pancake które bardzo lubie! Swietna i kuszaca prezentacja! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAleż one pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) zjadłabym jednego :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Pomysł z budyniem wydaje się być super - pewnie są dużo bardziej kremowe i wyraziste w smaku. Na bank wypróbuję, bo te tradycyjne łatwo mogą się znudzić. Pamiętam w ogóle swój wypad do Wrocławia, ze znajomymi. Oni jedli burgery a ja wziełam pankejksy z bekonem, jak dobrze pamiętam stąd http://roadamerican.pl/pancakes/. Strasznie ciekawe połączenie, idealne na obiad właśnie, jak komuś zostaną naleśniki ze śniadania :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki idealne na śniadanie.
OdpowiedzUsuń