piątek, 20 stycznia 2017

Oszukany sernik z jogurtów greckich

  Jeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :)




Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wym. ok. 22x22 cm:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 800 ml jogurtów greckich
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • opakowanie okrągłych biszkoptów 
  • polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka

  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się rozpuszczą. W drugim naczyniu zmiksować żółtka, dodać do nich olej, jogurty oraz proszek budyniowy, zmiksować na najwolniejszych obrotach, odłożyć mikser. Do masy jogurtowej dołożyć ubite białka i delikatnie za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać.

  Tortownicę lub blachę natłuścić, na dnie poukładać jak najszczelniej biszkopty (nie trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. 
  
   Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę oraz masło. Za pomocą mleka ustalić gęstość polewy, gdy będzie odpowiednia polać wierzch ciasta, ewentualnie czymś go obsypać i odstawić do stężenia. Sernik przechowywać w chłodnym miejscu.




23 komentarze:

  1. Serniczek na weekend to obowiązkowe ciasto :) A już w szczególności taki pyszny jak ten :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadła bym ten kawałek :) Bardzo smacznie wygląda z tą polewą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię ,bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakuje, jak sernik. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie robiłam - ciekawa jestem konsystencji, więc spróbuję zrobić po sesji :) Mój tata uwielbia takie ciasta, więc tym bardziej chętnie sprawię mu przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie ten oszukany serniczek, chyba się skusze i zrobię go w najbliższym czasie :) Śliczny talerzyk :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawy przepis :D robiłam kiedyś podobny z tym, że z serków waniliowych :D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek wygląda bardzo smakowicie :) Jem oczami ;) Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo dostojnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne są takie domowe wypieki, kojarzą mi się z rodzinną niedzielą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedyś jadłam coś podobnego, pyszne było :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znam ten przepis i bardzo lubie Mysle ze nie jest oszukany bo jest bardzo bardzo dobry Wyszedl ci rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja! 😊smakowicie wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernika z jogurtów greckich nigdy nie robiłam, chętnie spróbuję, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja mama zawsze robiła taki na święta i nikt właśnie nie wierzył, że bez sera ;) Twój super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń