Jeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :)
Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wym. ok. 22x22 cm:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 800 ml jogurtów greckich
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się rozpuszczą. W drugim naczyniu zmiksować żółtka, dodać do nich olej, jogurty oraz proszek budyniowy, zmiksować na najwolniejszych obrotach, odłożyć mikser. Do masy jogurtowej dołożyć ubite białka i delikatnie za pomocą łyżki wszystko razem wymieszać.
Tortownicę lub blachę natłuścić, na dnie poukładać jak najszczelniej biszkopty (nie trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego nie robić). Upieczone ciasto bardzo powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej.
Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę oraz masło. Za pomocą mleka ustalić gęstość polewy, gdy będzie odpowiednia polać wierzch ciasta, ewentualnie czymś go obsypać i odstawić do stężenia. Sernik przechowywać w chłodnym miejscu.
Serniczek na weekend to obowiązkowe ciasto :) A już w szczególności taki pyszny jak ten :D
OdpowiedzUsuńZnam jego smak, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńZjadła bym ten kawałek :) Bardzo smacznie wygląda z tą polewą.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię ,bardzo go lubię.
OdpowiedzUsuńAle smakuje, jak sernik. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie robiłam - ciekawa jestem konsystencji, więc spróbuję zrobić po sesji :) Mój tata uwielbia takie ciasta, więc tym bardziej chętnie sprawię mu przyjemność :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ten oszukany serniczek, chyba się skusze i zrobię go w najbliższym czasie :) Śliczny talerzyk :) !
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis :D robiłam kiedyś podobny z tym, że z serków waniliowych :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Serniczek wygląda bardzo smakowicie :) Jem oczami ;) Pozdrawiam ciepło :*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dostojnie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne są takie domowe wypieki, kojarzą mi się z rodzinną niedzielą :)
OdpowiedzUsuńkiedyś jadłam coś podobnego, pyszne było :)
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i bardzo lubie Mysle ze nie jest oszukany bo jest bardzo bardzo dobry Wyszedl ci rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńRewelacja! 😊smakowicie wygląda 😊
OdpowiedzUsuńSernika z jogurtów greckich nigdy nie robiłam, chętnie spróbuję, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robiła taki na święta i nikt właśnie nie wierzył, że bez sera ;) Twój super się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!:)
OdpowiedzUsuń