Zabrakło Wam czasu na upieczenie niedzielnego ciasta, a macie chęć na coś słodkiego do popołudniowej kawy? To proponuję szybciutko zrobić aromatyczne, wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :)
Składniki na 12 dużych sztuk:
Suche składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 1 całe jajko
- 1 pełna szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka esencji waniliowej
Ponadto:
- 1 duże lub 2 małe jabłka - obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Kruszonka:
- 2 duże garści orzechów włoskich
- 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
- 5 łyżeczek brązowego cukru
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki, w mniejszej wymieszać wszystkie mokre. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki wymieszać zawartość (nie za długo). Dorzucić pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.
Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 25 minut, do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu.
Wyglądają na przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne i muszę przyznać, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki :-). Muffinki cudne :-)
OdpowiedzUsuńMniam, muffinki to zdecydowanie moja wielka słabość ;) Ta kruszonka jest wyjątkowo kusząca :)
OdpowiedzUsuńOczami by się jadło :)Wyglądają cudnie!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają :) Ja akurat dzisiaj robiłam też muffiny piernikowe, ale trochę w innej wersji. Zapiszę sobie przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńZwlaszcza ta orzechowa kruszonka kusi :) A jaki aromat byl pewnie przy pieczeniu!
OdpowiedzUsuńPiernikowe muffinki - świetny pomysł! Zwłaszcza z jabłkami. Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne muffinki :) Chętnie zjadłabym teraz jedną do kawki :) Pozdrawiam ciepło <3
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam muffiny☺☺
OdpowiedzUsuńzostaw parę dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMuffinki zawsze i wszędzie bardzo chętnie. ;-)
OdpowiedzUsuńdoskonałe!
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają, a ich smak musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńOjjjj na 100% do zrobienia, ale wcześniej przerobię na wersje bezmleczną :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo kusząco wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne maleństwa *.* I ta orzechowa kruszonka.. mega! :))
OdpowiedzUsuń