wtorek, 8 maja 2018

Roladki z farszem warzywnym


  Roladki ze schabu tym razem nadziałam farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • 650-700 g schabu
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • oliwa/olej

  Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i seler, podsmażać kilka minut. Warzywa zdjąć z ognia i wmieszać w nie natkę. Schab z obu stron oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę.  Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.



13 komentarzy:

  1. o jejku! takie pyszności! :) wspaniała inspiracja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale zarumienione, muszą być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne :) Chętnie porwę kilka na jutrzejszy obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądają ☺
    Pieczone z termoobiegiem czy konwecjonalnie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne roladki, z chęcią zjadła bym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyglądają, nabrałem apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze mam problem ze zwinięciem, żeby farsz nie wypadł 🙃

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy naczynie trzeba przykryć, czy piec bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń