czwartek, 26 października 2017

Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami pod pomidorową pierzynką


  Prawdę mówiąc nie wiedziałam jak mam nazwać to danie, które chcę Wam dziś pokazać :) Przepis na nie dostałam od mamy, a ta od koleżanki z pracy i tak pocztą pantoflową dotarł tutaj. Może nie będę się nad nim rozwodzić tylko powiem, że jest bardzo smaczne i od razu przejdę do przepisu :)

Przed upieczeniem:


Składniki na ok. 4-5 porcji:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 średnie cebule
  • ok. 20 plasterków salami
  • sól, zioła prowansalskie
Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • ok. 50 ml wody

  Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawą do mięsa mielonego i ulepić średniej wielkości kotleciki. Obrać ziemniaki i cebulę. Wraz z pomidorem pokroić je w plasterki. 

  Naczynie do zapiekania natłuścić olejem lub oliwą i tak jak jest to widoczne na zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

  W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie pieczenia sos wylać równomiernie na  mięso i warzywa. Zapiekać jeszcze 25 minut w temperaturze 190 stopni C. 

Po upieczeniu:


59 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosu pomidorowego u mnie dostatek :) Może coś wykombinuje podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! Ładnie wygląda i zapewne też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za dużo dobrych rzeczy tu u Ciebie :D muszę planować kiedy co będę przygotowywać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hah, dziękuje bardzo, miło usłyszeć takie słowa :D

      Usuń
  5. Super danie !!! Pięknie się prezentuje i już po składnikach widzę że będzie mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Very delicious recipe. I am going to try this at home. Thanks a lot
    clipping path
    Raster To vector

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały przepis jutro robię dziękuję wykonawczyni .Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, daj znać jak smakowały, pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  8. Ja właśnie piekę.Wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale chętnie się dowiem jak wyszły :)

      Usuń
  9. Właśnie się pieką zobaczymy czy smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobię w piątek na babski wieczór... już wiem, że będzie super

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy przykrywa Pani naczynie do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam, że tak późno odpisuję. Nie, nie przykrywam niczym naczynia podczas zapiekania. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  12. Zrobiłam, było pyszne i napewno jeszcze pojawi się na moim stole😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz, pozdrawiam! ;)

      Usuń
  13. brakuje jeszcze żółtego sera do posypania na wierzch i idealny obiad gotowy 😁

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jeszcze dodam serek mozzarella na wierzch i będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, nie wiem jak tu dodać zdjęcie 😢

      Usuń
    2. Prawdę mówiąc ja też nie wiem jak i czy komentujący mogą tu dodawać zdjęcia :I , ale jak chcesz możesz wysłać zdjęcie na maila simplyfood@wp.pl to postaram się je wrzucić w ramach edycji postu ;)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Ok. 35x25 cm, delikatnie zwężane ku dołowi :)

      Usuń
  16. Czy ma być ser salami czy kiełbasa salami?

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie jestem w tracie robienia kotlecikow. Jestem bardzo ciekawa czy będą smakować tak jak wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  18. W komentarzach przeczytałam że nie przykrywa pani niczym naczynia. Czy dobrze zrozumiałam żeby pięć bez pokrywki? Czy jednak dusimy pod pokrywą i tylko sos bez przykrycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały okres pieczenia bez przykrycia, i bez sosu i z sosem ;)

      Usuń
  19. Ja zamiast sosu pomidorowego dodałam zrobiłam sos z grzybami 😉

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysl. Moje wlasnie wyladowaly w piekarniku. U mnie zamiast salami...krakowska ��

    OdpowiedzUsuń
  21. Piszę Pani że pieczemy 50 min a później że 25min czyli łącznie 75min czy w trakcie pieczenia wyciągamy po 25min polewamy sosem i dalej na 25min??

    OdpowiedzUsuń
  22. Pieczemy łącznie 75 minut. Najpierw 50 minut bez sosu potem jeszcze 25 minut z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. To będzie pyszne tak jak pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam ! Podoba mi się ten przepis,tylko nie wiem czy salami w plasterkach -wędlina czy ser :)

    OdpowiedzUsuń
  25. No i zrobiłam z serem zamiast salami też b. dobre👌

    OdpowiedzUsuń
  26. Po co ja trafiłam na tego bloga?!
    Już mam tyle potraw do zrobienia, że moja dieta "mniej żreć" nie będzie działała ;-)

    Na serio. Super blog.

    OdpowiedzUsuń
  27. Coś musiałam zrobić nie tak, ale wszystko wyrzuciłam do kosza 🤭🙈

    OdpowiedzUsuń
  28. Sos mega. Kotlety jeszcze nie wiem, bo dopiero się pieką :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo dobre, ale mogłoby być bardziej doprawione, bo smak przypraw się gdzieś rozchodzi.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam, a czy może być bez sosu, jak tak to ile czasu wtedy piec?

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepyszne danie, lubię takie bogate "jednogarnkowe" ;) na co dzień i od święta. Weszło na stałe w moje ulubione przepisy. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  32. Dzisiaj zrobiłam to danie, wszystkim smakowało. Tyle że wcześniej ugotowałam kartofle w mleku a mięso lekko podsmażyłam, przez to trzymałam wszystko krócej w piekarniku. Na połowie blachy na wierzch posypałam ser, też było pyszne. Polecam

    OdpowiedzUsuń