środa, 2 listopada 2016

Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem


  Jakoś ostatnio nie mam pomysłów na wymyślne obiady i robię takie nad którymi nie trzeba się dużo głowić, między innymi roladki schabowe. Zawinięte w mięsko ogórek, ser żółty i szynkę wrzucam do piekarnika, w tym czasie gotuję ziemniaki, do tego jakieś warzywka na surówkę i pyszny obiad gotowy :)




Składniki na 5 roladek:
  • ok. 400 g schabu
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 plasterków szynki
  • 5 kawałków ogórka konserwowego
  • 5 wykałaczek
  • olej

  Schab pokroić na plastry i rozbić dość cienko tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie po kolei na każdym kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.



13 komentarzy:

  1. Wow, bardzo apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają w tym tłuszczyku; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, to tłuszczyk z odrobiną żółtego sera, który wypłynął ze środka :)

      Usuń
  3. Ale pyszne roladki. Schabik rządzi u nas :) Pieczesz przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie przykrywam ich niczym podczas pieczenia :)

      Usuń
  4. Świetnie się prezentują :)!
    Musiały być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ślinianki oszalały na ten widok! wow!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie wyglądają, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam... ale mnie naszła ochota na takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń