piątek, 14 czerwca 2019

Zapiekanka gyros z makaronem


  Kolejna szybka propozycja na obiad, czyli zapiekanka, tym razem w wersji a'la gyros z makaronem. Smaczna, łatwa do zrobienia, może niezbyt dietetyczna, ale na pewno znajdzie swoich zwolenników ;)





Składniki na ok. 3-4 porcje:
  • 200 g makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)
  • ok. 550 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 5-6 dużych łyżek majonezu
  • 5-6 dużych łyżek pikantnego keczupu 
  • zioła prowansalskie
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki


  Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać dokładnie przyprawą do gyrosa i usmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę przesmażyć. W miseczce wymieszać majonez z keczupem i ziołami prowansalskimi.

  Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowany makaron i posmarować go połową sosu z majonezu i keczupu. Na nim ułożyć równomiernie usmażone mięso, a następnie pokrojone w plasterki ogórki konserwowe.

  Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę, gdy odparują wodę ułożyć je na w naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 




5 komentarzy: