Nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować soczewicy, a że ostatnimi czasy dość o niej głośno i zaczęła być łatwo dostępna w przydomowych sklepach postanowiłam zrobić z niej zupę. Poszperałam trochę w internecie, dopasowałam znalezione przepisy pod swój smak i ugotowałam aromatyczną, fajnie rozgrzewającą w te ponure dni zupę. Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsny, zdrowy, ciepły posiłek to jak najbardziej polecam :)
Składniki:
- 2 średnie cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 2-3 ziarenka ziela angielskiego
 - 2 liście laurowe
 - 2 średnie marchewki
 - 1 duża pietruszka
 - 3 średnie ziemniaki
 - ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
 - 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej)
 - sól i świeżo mielony pieprz
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka suszonego majeranku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 1 łyżeczka curry
 - duża szczypta ostrej papryki
 - odrobina startego na tarce imbiru
 - ewentualnie: koperek lub natka pietruszki do posypania
 
  Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na odrobinie tłuszczu. Gdy cebula będzie gotowa wlać do garnka ok. 1,5 litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Ja zazwyczaj robię krem z soczewicy, ale twoja propozycja bardzo mi się podoba. Chyba nawet bardziej:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się co zrobić jutro na obiad. Chyba się skuszę na Twoją propozycję, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ta zupa, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna i niezwykle pożywna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna zupka! Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńO! to już dziś kolejna zupa z soczewicy, która mi się rzuciła w oczy, chyba czas ugotować coś takiego na obiad :)
OdpowiedzUsuńCzęsto używam soczewicy, jest bardzo zdrowa i lubię taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję, bo również jeszcze soczewicy nie używałam :)
OdpowiedzUsuńDanie dla mnie!
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Ja soczewicę dodaję do jakiejkolwiek zupy - czy cebulowej, czy brokułowej - bo nie zmienia smaku a sprawia, że staje się ona treściwa :)
OdpowiedzUsuńZupy z soczewicą darzę szczególną sympatią :)
OdpowiedzUsuńZupy z soczewicy jeszcze nie robiłam, a wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuń