piątek, 30 listopada 2018

Piaskowa babka cytrynowa


  Jeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D 




Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


  Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować powoli dolewać olej. Odłożyć mikser. Dodać sok, skórkę z cytryny, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać lukrem, czekoladą lub podać bez niczego.



niedziela, 18 listopada 2018

Ciasto orzechowe


  Pełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :)




Składniki na blachę o wym. 20x20 cm:
(Inspiracja: "Obżarciuch")

 Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich 
 Bita śmietana:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich


  Jajko, mleko oraz olej wlać do miski, zmiksować. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, ponownie zmiksować aż do połączenia składników. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

  Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami. 


 

niedziela, 11 listopada 2018

Placuszki drobiowe


  Pyszne placuszki z mięsem z piersi kurczaka, porem, szczypiorkiem i przyprawami to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych, polecam :)




Składniki na ok. 4 porcje:
(Inspiracja: "Danka pichci")
  • ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 0,5 białej części średniego pora
  • pęczek szczypiorku
  • 70 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy 


  Mięso umyć, osuszyć i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić je do miski i oprószyć przyprawą do gyrosa. Oczyszczony por pokroić w półplasterki, szczypiorek posiekać, wrzucić do mięsa. Dodać starty na tarce o dużych oczkach ser. Wbić jajka, dodać mąkę, majonez oraz musztardę, wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, łyżką formować placuszki i smażyć je z obu stron na złoto po ok. 2-3 minuty. Podawać na ciepło np. z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.


 

piątek, 2 listopada 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami


  W tym roku jabłonie w ogródku mojej babci oszalały i obsypały nas taką ilością jabłek, że musimy je rozdawać na lewo i prawo, bo sami nie jesteśmy w stanie ich przerobić :) Korzystając z okazji ( i zalegających w lodówce drożdży :p) po nie wiem jak długim czasie przygotowałam racuchy drożdżowe z jabłkami. Rany, już zapomniałam jakie są pyszne, zajadaliśmy się nimi wszyscy, aż nam się uszy trzęsły :D 




Składniki na 3-4 porcje:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 spore jabłka
  • ew. cukier puder do posypania

  Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego, ale nie gorącego  mleka wbić jajka, dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać dokładnie, aż wszystko się rozpuści i przelać do mąki. Ponownie dokładnie wymieszać. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.

  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Dodać je do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nie placki z obu stron na złoto. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.