piątek, 25 maja 2018

Grillowana pierś z kurczka w curry


  Pewnie już nie raz pisałam, że bardzo lubię przyprawę curry, więc wykorzystałam ją po raz kolejny w naszym obiedzie. Tym razem jako podstawę marynaty do grillowanych piersi z kurczaka, a jako dodatek warzywka na patelnię. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie, wystarczy tylko zamarynować mięso dzień wcześniej, a w ciągu 20-25 minut mamy gotowy smaczny i aromatyczny obiad :)




Składniki na ok. 2 porcje:
  • ok. 500- 600 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 3 łyżki oleju
  • 750 g  mixu warzyw na patelnię

  Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin). 

  Następnego dnia: patelnię grillową delikatnie natłuścić i dobrze rozgrzać. Smażyć piersi z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować warzywa na patelni. Podawać na ciepło.




piątek, 18 maja 2018

Placuszki z jabłkami


  Placki to fajny pomysł na śniadanie, przekąskę czy kolację. My z Gabrysią zrobiłyśmy sobie słodkie drugie śniadanie z placuszkami z dodatkiem jabłka. Kilka składników, które są praktycznie w każdej kuchni i gotowe, pycha! :)




Składniki na ok. 10-12 placuszków:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru (można ją zastąpić miodem)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

  W misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Dodać mleko oraz jajko, dokładnie wymieszać "rózgą". Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w ciasto, które powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą  niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Można podać je z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub konfiturą.



niedziela, 13 maja 2018

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami


 Drożdżowe ślimaki z nadzieniem z budyniu i borówek amerykańskich, do oderwania i zjedzenia ze szklanką mleka. Najlepsze są świeże niedługo po upieczeniu, pycha! :D



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant (8g)
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko pozostawić do posmarowania bułeczek)
  • 60 g rozpuszczonej margaryny lub masła
  • ok. 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 1,5 szklanki mleka + 1 czubata łyżka cukru (jeśli budyń był bez cukru)
  • borówki amerykańskie (moje były mrożone)

  Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać w misce. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczoną margarynę i powoli mieszając dodawać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde dodać więcej mleka, jeśli będzie się bardzo lepiło dodać trochę mąki). Włożyć je do miski, przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  
  W międzyczasie ugotować budyń i go przestudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na nim rozsmarować letni budyń, na budyniu porozrzucać borówki (mogą być zamrożone). Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 5-6 cm kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej odkrojone kawałki ciasta (mogą ściśle do siebie przylegać). Wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, gdy wierzch zacznie się wcześniej mocno rumienić przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


wtorek, 8 maja 2018

Roladki z farszem warzywnym


  Roladki ze schabu tym razem nadziałam farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • 650-700 g schabu
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • oliwa/olej

  Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać  i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i seler, podsmażać kilka minut. Warzywa zdjąć z ognia i wmieszać w nie natkę. Schab z obu stron oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę.  Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.



sobota, 5 maja 2018

Zapiekanka z ziemniakami


  Smaczna, kolorowa zapiekanka z tego co znalazłam w lodówce. Trochę warzyw, wędlina, no i ziemniaki na podstawę. Szybki obiad, który nie wymaga od nas dużego wysiłku, a każdy się naje :)




Składniki na ok. 4 porcje:
  • kilka dużych ziemniaków
  • ok. 200 g wędliny 
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża śmietana 12%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • ok. 100-150 g żółtego sera


  Ziemniaki obrać i ugotować, aż będą prawie zupełnie miękkie. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Paprykę oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Wędlinę pokroić w nieduże paski. W miseczce wymieszać śmietanę, rozkłócone jajka, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  Na dnie natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego poukładać pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, na nich wędlinę, następnie różyczki brokuła i paprykę. Na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, następnie na podpieczony sos rozsypać starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Podpiekać kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi. Podawać na ciepło.