Pewnie już nie raz pisałam, że bardzo lubię przyprawę curry, więc wykorzystałam ją po raz kolejny w naszym obiedzie. Tym razem jako podstawę marynaty do grillowanych piersi z kurczaka, a jako dodatek warzywka na patelnię. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie, wystarczy tylko zamarynować mięso dzień wcześniej, a w ciągu 20-25 minut mamy gotowy smaczny i aromatyczny obiad :)
Składniki na ok. 2 porcje:
- ok. 500- 600 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy curry
- 3 łyżki oleju
- 750 g mixu warzyw na patelnię
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na średniej wielkości kawałki (ja jedną pierś podzieliłam na 3 części). W miseczce wymieszać curry z olejem, aż się zrobi pasta. Piersi z kurczaka dokładanie obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin).
Następnego dnia: patelnię grillową delikatnie natłuścić i dobrze rozgrzać. Smażyć piersi z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować warzywa na patelni. Podawać na ciepło.