Na drugie śniadanie, wytrawną przekąskę albo na kolację polecam sałatkę z ryżem, tuńczykiem i kilkoma innymi warzywami. Szybka, łatwa do przygotowania, sycąca i kolorowa, czego chcieć więcej ;)
Składniki:
- 100 g ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 0,5 dużej czerwonej papryki
- 3-4 ogórki konserwowe
- 2 małe cebule dymki
- mały pęczek szczypiorku
- 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Ugotowany i ostudzony ryż wsypać do miski. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem i dodać do ryżu. Paprykę, ogórki i cebule pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać, wrzucić do miski. Kukurydzę z groszkiem odsączyć i dodać do warzyw. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać.