czwartek, 28 lutego 2019

Sałatka z ryżem i tuńczykiem


  Na drugie śniadanie, wytrawną przekąskę albo na kolację polecam sałatkę z ryżem, tuńczykiem i kilkoma innymi warzywami. Szybka, łatwa do przygotowania, sycąca i kolorowa, czego chcieć więcej ;)





Składniki:
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 0,5 dużej czerwonej papryki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 małe cebule dymki
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

 

  Ugotowany i ostudzony ryż wsypać do miski. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem i dodać do ryżu. Paprykę, ogórki i cebule pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać, wrzucić do miski. Kukurydzę z groszkiem odsączyć i dodać do warzyw. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. 




poniedziałek, 25 lutego 2019

Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką


  Przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia (bez wyrabiania!) muffinki drożdżowe z owocami i kruszonką. Z kwaskowatymi borówkami amerykańskimi przełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :)






Składniki na 12 muffinek:
(Inspiracja: "Mała cukierenka") 

Ciasto:
  • 35 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
 Owoce: 
  • ok. 2-3 garści borówek amerykańskich (u mnie zamrożone)
 Kruszonka:
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej


  Drożdże pokruszyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej, zmiksować. Na koniec dodać mąkę, ponownie zmiksować, aż powstanie jednolita gładka, ale dość rzadka masa. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto urośnie.

  Wyrośnięte ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanej masłem foremki na muffinki (na ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu poukładać owoce (mogą być zamrożone, jeśli nie mamy świeżych). W miseczce wymieszać rozpuszczone masło, cukier i mąkę, rękoma wyrobić kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Babeczki piec ok. 25-30 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika po ok. kwadransie wyłożyć muffinki na kratkę, aby wystygły.