piątek, 28 grudnia 2018

Bajaderki

  
  Już po Świętach, więc nadszedł czas na recykling ciast, które lekko przyschnięte pozostały po rodzinnym ucztowaniu. Jeśli macie takie bez kremu i owoców możecie im dać nowe życie robiąc z nich nieduże, pyszne kule idealne do kawy czyli bajaderki :)





Składniki:
  • ok. 500 g ciasta bez owoców i kremu (można dodać herbatniki oraz biszkopty)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 60 g margaryny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich (lub innych ulubionych bakalii)
  • ok. 200 g gęstego dżemu
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 łyżek kakao (o ile nie używamy ciasta z kakao)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia



  Ciasta i ciastka pokruszyć dłońmi bardzo drobno. W rondelku zagotować śmietankę z cukrem i margaryną (oraz kakao). Odstawić na chwilę, żeby przestygła, a następnie przelać zawartość do ciast. Dodać posiekane bakalie, dżem, aromat oraz ekstrakt i bardzo dokładnie wymieszać. Ulepić kule, obtoczyć je w wiórkach kokosowych i wstawić na chwilę do lodówki aby stężały.




niedziela, 23 grudnia 2018

Sałatka ze śledziem


  Szybka, syta sałatka ze śledziem i ziemniakami, taka do zrobienia na ostatnią chwilę przed Świętami, a na bank każdemu zasmakuje! ;)





Składniki:
  • 10 niedużych śledzi w oleju
  • 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 0,5 sporej czerwonej cebuli
  • 1 średnie kruche jabłko
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz świeżo mielony


  Śledzie pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski. Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Ogórki również pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cebulę i jabłko obrać. Cebulę w pokroić bardzo drobno, a jabłko w średnią kostkę. Dodać majonez, musztardę, sól, pieprz i dokładnie wszystko wymieszać.



czwartek, 20 grudnia 2018

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem


  Pyszne, baaardzo mięciutkie, delikatne drożdżowe rogaliki, no po prostu idealne! U mnie z nadzieniem z czekolady oraz dżemu truskawkowego, ale można użyć innego dowolnego :)





Składniki na 24 rogaliki:
  • 3/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka
  • ok. 40 g świeżych drożdży
  • 350-400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki cukru
  • 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania rogalików)
  • 50 g masła
  • nadzienie: czekolada mleczna i dżem truskawkowy


  W letnim mleku rozpuścić drożdże i 1 łyżkę cukru, odstawić na bok. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, 3 łyżki cukru oraz żółtko. Masło rozpuścić. Gdy drożdże zaczną pracować przelać je do miski z mąką i całość dokładnie wymieszać, na koniec dolać powoli masło. Zacząć wyrabiać ciasto rękoma na gładką, miękką, nieklejącą się masę (gdyby była bardzo klejąca podsypać trochę mąki, ale nie za dużo). Po kilku minutach wyrabiania ciasto odłożyć  do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu żeby podwoiło objętość. 

  Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować w kształt koła i pociąć (jak pizzę) na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kłaść ok. łyżeczki dżemu lub kostkę czekolady i zawijać w stronę wierzchołka. Gotowe rogaliki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na kilka minut aby się napuszyły, posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 minut. Upieczone rogaliki wyjmować od razu do ostudzenia.




poniedziałek, 17 grudnia 2018

Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym


  Nie mam ostatnio zupełnie czasu na gotowanie skomplikowanych dań. Praca na pełen etat, dom, małe dziecko, zbliżające się Święta i jeszcze ten szybko zapadający wieczór, który odbiera energię do działania ehhh... Ale jeść trzeba, więc nadal szukam pomysłów na szybkie i smaczne posiłki :) Ostatnio na obiad zrobiłam pierś z kurczaka z marchewką w sosie śmietanowym, mówię Wam pycha a robi się ją na prawdę prędko, spróbujcie koniecznie! :D 





Składniki na 3-4 porcje:
  • ok. 550-600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 bardzo duża marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 50-70 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu


  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej stronie oprószyć je solą i pieprzem). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na bok. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, gdy zacznie się złocić dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć jeszcze chwilę, dołożyć mięso. Całość zalać wodą, dorzucić listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10-15 minut. Po tym czasie dolać śmietankę, gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia (można zagęścić sos mąką, jeśli wyjdzie za rzadki). Podawać na ciepło z ziemniakami, kaszą lub ryżem.