Dla odmiany od tradycyjnych kotletów mielonych zrobiłam ostatnio na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym i się nimi zachwyciliśmy. Szybkie, proste do wykonania maleństwa z mięsa mielonego takie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :)
Składniki na 2-3 porcje:
(inspiracja: "Ósmy kolor tęczy")
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa)
- przyprawa do mięsa mielonego
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów (ja użyłam krojonych z ziołami)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki pikantnego keczupu
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawą i ulepić nieduże kuleczki. Odstawić je do lodówki na czas robienia sosu.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem na mniejsze kawałki i przelać do cebuli, smażyć aż sos zgęstnieje. Dolać odrobinę wody, dodać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i przyprawy. Do tak przygotowanego sosu wrzucić pulpeciki i dusić na niedużym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. Podawać na ciepło.