Wczoraj na obiad były tortille z usmażonym na złoto kurczakiem, chrupiącymi, świeżymi warzywami oraz domowym sosem czosnkowym. Lubimy od czasu do czasu wracać do tego dania, bo jest nieskomplikowane i szybko się je robi, a do tego fajnie smakuje. Też robicie takie domowe tortille? :)
Składniki na 4 szt.:
- 4 placki tortilli
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 pomidor
- 0,5 średniego ogórka wężowego
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 małej główki sałaty lodowej
- garść rukoli
- sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki, dodać do niego przeciśnięty
przez praskę czosnek i pozostałe składniki sosu, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania tortilli.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki.
Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków rukoli, zawijać. Najpierw dół złożyć do środka, potem lewy i prawy brzeg. Podawać.