Zrobiło się tak ciepło, że nikomu nie chce się za bardzo stać przy garach, ale zjeść coś smacznego by wypadało. Zwłaszcza, że wokół zaczyna pojawiać się tyle fantastycznych młodych warzyw, na których widok aż ślinka leci. Dlatego polecam na obiadek piersi z kurczaka owinięte boczkiem i zapieczone na młodej kapustce. Przygotowuje się je szybko (max 20 minut), myk do piekarnika a obiad robi się dalej sam. A podać go można z młodymi ziemniaczkami z aromatycznym koperkiem, pyszności! :)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
(Inspiracja: "Blog z apetytem")
- ok. 700 g filetów z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 150 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, słodka papryka mielona, cukier, rozmaryn
- ok. 100-150 g wędzonego boczku w plastrach
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie ulubioną przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok.
Kapustę poszatkować i wyłożyć nią naczynie żaroodporne (może się jej wydawać dużo, ale podczas pieczenia zmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej i 1/2 łyżeczki cukru, tą mieszanką dokładnie zalać kapustę.
Na kapuście poukładać przyprawione wcześniej mięso, a na każdym kawałku kurczaka położyć plasterek boczku. Całość obsypać igiełkami rozmarynu. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.
Ale fajny pomysł. Zrobię w sobotę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis <3
OdpowiedzUsuńWłasnie spisałam i jutro robie
OdpowiedzUsuńA to zapiekać z przykryciem czy bez
OdpowiedzUsuńNaczynie przykrywamy czy nie?
OdpowiedzUsuńJutro przygotuję niespodziankę dla gości.
OdpowiedzUsuń