poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Piersi z kurczaka w sosie curry


  Bardzo lubimy dodatek przyprawy curry do różnego rodzaju dań, więc gdy u Chilitonki znalazłam przepis na piersi kurczaka w sosie curry musiałam go wypróbować. Przeczucie i opinie były bardzo trafione, obiadek wyszedł palce lizać (choć zmniejszyłam jego ostrość)! Kolejny łatwy i pyszny przepis trafił do mojej kolekcji i przekazuję go dalej, spróbujcie :)



Składniki na 4 porcje:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka szczypt sproszkowanego chilli
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, drobno posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę wlać do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej kilka minut.

  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać kurczaka wraz z resztką marynaty i smażyć, aż się zarumieni. Gdy mięso nabierze złotego koloru zmniejszyć ogień do minimum i dodać cukier, curry oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć ok. minuty. Na koniec wlać śmietanę i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Po spróbowaniu można doprawić danie solą, pieprzem, bądź większą ilością chilli. Podawać na ciepło np. z ugotowanym na sypko ryżem.




sobota, 14 kwietnia 2018

Ciasto drożdżowe z borówkami


  Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :)




Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 g mąki
  • 45 g cukru
  • duża szczypta soli
  • ok. 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • dwie garście mrożonych borówek amerykańskich

  W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.



środa, 11 kwietnia 2018

Tort czekoladowy z mascarpone i malinami


  Moooocno czekoladowy tort z masą na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :)



Składniki na tortownicę o śr. 28 cm:
(Inspiracja: :"Ulubione przepisy")

Ciasto czekoladowe:
  •  150 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g śmietany 18%
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g ciemnego kakao
  • 60 ml mocnej kawy
  • 5 jajek
  • 250 g brązowego cukru
 Krem:
  • 600 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g mlecznej czekolady
  • ok. 350-400 g malin
Ponadto:
  • 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru
  • ok. 30 g mlecznej czekolady

  W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszając poczekać aż się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować 3 miski. 
W 1. misce wymieszać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. 
W 2. misce wymieszać śmietanę, mleko, kakao oraz wystudzoną kawę.
W 3. misce całe jajka ubić z brązowym cukrem na puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek dodać rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować. Następnie dodać zawartość 2. miski. Również zmiksować. Na koniec wsypać zawartość 1. miski i wymieszać wszystko delikatnie szpatułką. Tortownicę dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C przez ok 30-35 minut (aż do suchego patyczka). Następnie powoli ciasto ostudzić. 

  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka mascarpone nie przestając miksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wmieszać do kremu. 

  Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Każdy z nich nasączyć połową szklanki herbaty. Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 kremu, na nim poukładać maliny (część zostawić do dekoracji), następnie kolejną 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Na wierzchu poukładać pozostałe maliny i oprószyć startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Schładzać minimum 3 godziny przed podaniem.