Dziś ma być kolejny słoneczny dzień, więc szkoda go tracić na stanie w kuchni, ale jakiś smaczny obiadek też by się przydało zjeść. Mam na ten problem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :)
Składniki na 2-3 porcje:
- ok. 500-600g białych kiełbasek
 - 1 mała cebula
 - 1 średni por
 - 1 czerwona papryka
 - 2 małe lub jedna średnia cukinia
 - 600 ml passaty pomidorowej
 - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka w proszku, cukier
 
   Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, paprykę w paseczki, a cukinię w plasterki lub półplasterki, w zależności jak duża będzie. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać por i paprykę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać cukinię, doprawić delikatnie solą, pieprzem i papryką i smażyć jeszcze kilka minut. 
  Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć podsmażone warzywa, zalać passatą, doprawić solą, pieprzem, ziołami i ok. 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać. Na wierzch poukładać kiełbaski i delikatnie wcisnąć w sos. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 190 st. C. Podawać na ciepło.
Bardzo smaczny pomysł :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na podanie białej kiełbaski -:)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie swojskie dania.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś robiła coś takiego. Uwielbiałam :)
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie robiłam ;) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na białą kiełbasę inaczej :)
OdpowiedzUsuń