Pyszne, łatwe do zrobienia pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowo-serowym. Zawsze to jakaś odmiana od sosu pomidorowego, który tradycyjnie występuje w tego typu daniach. Pulpety fajnie smakują z ryżem czy kaszą i jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów :) 
Składniki na ok. 4 porcje:
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
 - 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
 - 1 jajko
 - 2-3 łyżki bułki tartej
 - sól, pieprz
 - kilka łyżek mąki pszennej
 
 Sos:
- ok. 300-330 ml śmietany 18%
 - 150 g tartego żółtego sera
 - kilka łyżek mleka
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - sól, pieprz
 
  W misce dokładnie wymieszać mięso z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną słodką papryką, jajkiem, bułką tartą, solą oraz pieprzem. Uformować z masy pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  Po obsmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C przez ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je mieszanką śmietany, sera, mleka, oregano, soli i pieprzu. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez ok. 20 minut.
Bardzo lubię takie pulpeciki :) Twoja propozycja jest super :)
OdpowiedzUsuńpulpeciki uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały i bardzo smakowity pomysł na pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to danie :) Dawno nie jadłam pulpecików ;)
OdpowiedzUsuńapetyczne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadła bym, tak zrobione pulpety :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki wyglądają bardzo apetycznie. Kolejny ciekawy przepis do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńKonkretny obiadek, musiał pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńMniam...bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła. Wygląda pysznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPulpety w sosie śmietanowym zdarza się nam robić, ale do tej pory nie próbowaliśmy ich zapiekać. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń