Nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta, ale wiem że jest pyszne, łatwo je zrobić i sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie. To wszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :)
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
(Inspiracja: "Smaczny kąsek") 
Kruche ciasto:
- 450 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 5 żółtek
 - 250 g zimnego masła
 
Masa śmietanowa:
- 5 białek
 - szczypta soli
 - 1200 ml śmietany 18%
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
 - ok. 180-200 g wiórek kokosowych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę.
  Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową, a na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 55-60 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić. 
robiłam je wielokrotnie. i to wieki temu :) i potwierdzam! jest rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :) Pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, które wreszcie muszę sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś to ciasto i bardzo mi smakowało :) Będę musiała je powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!!!
OdpowiedzUsuńAle fajna nazwa. Ja robię podobną masę w trochę innym cieście. Jest pyszne. Tego też chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPycha ciasto :)
OdpowiedzUsuń