Tak byłam ciekawa jak smakuje kurczak w panierce zaproponowany przez Anię z "Wszystko smaczne", że musiałam go zrobić i nie żałuję, bo wyszedł super! Podałam go z pieczonymi ziemniaczkami w ziołach prowansalskich i cała rodzinka zajadała się, aż im się uszy trzęsły, to chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania :) 
Składniki na 6-7 średnich podudzi:
- 6-7 średnich podudzi z kurczaka
 
Marynata:
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki mielonej
 - 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
 - 0,5 łyżeczki soli
 
Panierka:
- 2 jajka
 - 1 niepełna szklanka mąki pszennej
 - 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
 - 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
 - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
 
  Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać składniki na marynatę i natrzeć nimi dokładnie mięso. Przykryć folią i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. 
  Po tym czasie w jednej misce rozbełtać oba jajka, a w drugiej dokładnie wymieszać pozostałe składniki panierki (mąkę, słodką paprykę, ostrą paprykę i czosnek). Zamarynowane pałki obtaczać dobrze najpierw w jajku a potem w mące wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka z każdej strony (ok. 5 minut) na złoto, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
wygląda kusząco! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie panierki i tak przygotowane mięsko :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda. Uwielbiam taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńTakim pysznym obiadkiem bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńMęzowi by zasmakowało :-)
OdpowiedzUsuń