sobota, 14 kwietnia 2018

Ciasto drożdżowe z borówkami


  Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :)




Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 300 g mąki
  • 45 g cukru
  • duża szczypta soli
  • ok. 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • dwie garście mrożonych borówek amerykańskich

  W misce wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić na kratce.



2 komentarze:

  1. Fajny pomysł. Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń