czwartek, 28 lutego 2019

Sałatka z ryżem i tuńczykiem


  Na drugie śniadanie, wytrawną przekąskę albo na kolację polecam sałatkę z ryżem, tuńczykiem i kilkoma innymi warzywami. Szybka, łatwa do przygotowania, sycąca i kolorowa, czego chcieć więcej ;)





Składniki:
  • 100 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 0,5 dużej czerwonej papryki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 małe cebule dymki
  • mały pęczek szczypiorku 
  • 1 mała puszka kukurydzy z groszkiem
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

 

  Ugotowany i ostudzony ryż wsypać do miski. Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem i dodać do ryżu. Paprykę, ogórki i cebule pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać, wrzucić do miski. Kukurydzę z groszkiem odsączyć i dodać do warzyw. Na koniec dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać. 




2 komentarze: