poniedziałek, 15 lipca 2019

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym


  Kotlety ziemniaczane to fajny pomysł na obiad bez mięsa. Te są bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :)




Składniki na ok. 4 porcje:
(Inspiracja: "Sio-smutki!")

Kotlety ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • sól, pieprz
  • bułka tarta na panierkę

Sos pieczarkowy:
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża śmietana 18%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze sosy: 1 szklanka bulionu


  Kotlety: ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach, odstawić do ostudzenia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko ugotowane na twardo również zetrzeć na tej tarce. Cebulę obrać i przesmażyć na złoto, dodać do ziemniaków. Następnie wrzucić pozostałe składniki, czyli surowe jajka, chrzan, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

   Sos: cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Wtedy wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, posolić je i smażyć aż odparuje płyn. Wlać śmietanę (i ewentualnie bulion). Po chwili dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać i podawać na ciepło z kotletami.


 

1 komentarz: