poniedziałek, 25 lipca 2016

Cukinia faszerowana mielonym mięsem


  Sezon na cukinie w pełni, więc aż żal byłoby tego nie wykorzystać. Na pierwszy ogień poszła cukinia faszerowana mięsem mielonym. To sycący i pyszny pomysł na obiad, który wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania. U nas tak zasmakował, że gościł na stole dwa dni pod rząd.





Składniki na porcje dla 2 osób:
(inspiracja  przepisem z bloga "Nasze życie od kuchni")
  • 1 spora cukinia
  • 2 średnie cebule
  • 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pieczarek
  • 3/4 puszki krojonych pomidorów (można oczywiście użyć świeżych pomidorów, wtedy najpierw należy je sparzyć i obrać ze skórki, a następnie postępować wg przepisu)
  • 4 plasterki żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego



  Cukinię dokładnie umyć, obciąć twarde końcówki i przeciąć wzdłuż na dwie równe połówki. Obie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki").

  Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego i smażyć, aż przestanie być różowe. Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w półplasterki, posolić i dorzucić na patelnię. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w małą kostkę i dodać do smażącego się mięsa. 

  W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował.

  Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia na cukinię położyć plasterki żółtego sera i zapiec. Podawać na ciepło.





1 komentarz:

  1. Wczoraj dostałam dwie cukinie od sąsiada i nie miałam na nie pomysłu... teraz już mam!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń