Pyszne owsiane ciasteczka wykonane bez użycia białej mąki. Może się wydawać, że przez to będą mniej smaczne, ale to nieprawda są naprawdę wyjątkowe w smaku. W sam raz do schrupania z kubkiem mleka przy lekturze ulubionej książki lub czasopisma. No i ta czekolada... :)
Składniki na ok. 18-20 sztuk:
(przepis pochodzi z bloga "Bake&Taste")
- 220 g płatków owsianych górskich (ok. 1,75 szkl.)1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 125 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
- 1 jajko rozm. L
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego
- łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- posiekana na małe kawałki czekolada (u mnie mieszana mleczna z gorzką)
Płatki owsiane zblendować/ zmielić na pył. Do powstałej mąki owsianej dodać sól, sodę i cynamon, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajko i utrzeć je z cukrem oraz ekstraktem waniliowym, na koniec dodać masło i jeszcze raz utrzeć. Do suchych składników przelać mokre, dodać posiekaną czekoladę (część czekolady odłożyć do posypania wierzchu ciastek), wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu, ciasto za pomocą łyżki przekładać porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe, płaskie ciastka o grubości ok. 1-1,5 cm. Na wierzchu każdego ciastka wcisnąć delikatnie kilka kawałków czekolady. Piec ok. 15-18 min., aż do zrumienienia w temperaturze 180 st. C, po upieczeniu ostudzić na kratce.
Lubię ciasteczka owsiane i chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowały :)
UsuńTakie ciasteczka to ja lubię :))
OdpowiedzUsuń