Dziś zapraszam Was na coś słodkiego, a mianowicie tort o nazwie "Kinder Bueno". Upiekłam go w zeszły piątek dla rodzinki, która świętowała ze mną moje 28 urodziny :) Kolejny rok do przodu, ale za to przywitałam go słodko, kremowo i orzechowo, bo taki jest ten torcik, po prostu pyszny. Wykonanie go zajmuje troszkę czasu, ale smak to wynagradza. Orzechy laskowe, biała czekolada, krem mascarpone, śmietana kremówka, nie ma wyjścia to musi smakować :)
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
(inspiracja: Kulinarne Wyskoki")
Buszkopt:
- 5 jajek rozm. L
 - szczypta soli
 - 2/3 szklanki cukru
 - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2/3 szklanki mąki pszennej
 
Krem:
- 200 g orzechów laskowych
 - 100 g wafelków orzechowych w mlecznej czekoladzie
 - 100 g białej czekolady
 - 500 ml śmietany kremówki 36%
 - 2 śmietan-fixy
 - 500 g serka mascarpone
 - 2/3 szklanki cukru pudru
 - 1/2 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
 
 Polewa i dekoracje:
- 100 g czekolady gorzkiej
 - 1 łyżka masła
 - kilka łyżek mleka
 - zmielone orzechy włoskie
 - złote kuleczki do dekoracji
 
  Najpierw należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier, gdy się rozpuści zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Obie mąki przesiać do masy i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać, aż do połączenia składników. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić odkryte, masę przelać do blachy i piec przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Bardzo powoli studzić upieczony biszkopt.
  Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i obrać ze skórek. 50 g orzechów zmielić lub zblendować tak mocno, aż zaczną wydzielać płyn. 100 g orzechów zblendować na dość drobne kawałki, a pozostałe 50 g posiekać na większe kawałki. Wafelki również posiekać nożem.
  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1/4 śmietany kremówki, odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i mlekiem  w proszku, a na koniec wmiksować ostudzoną białą czekoladę.
  Pozostałą śmietanę kremówkę ubić ze śmietan-fixami na sztywno i dodać partiami do masy delikatnie mieszając. Z powstałej masy odłożyć kilka łyżek na bok (na dekorację tortu). Do większej części masy dodać zblendowane i posiekane orzechy oraz wafelki, wymieszać.
  Biszkopt przekroić na 3 blaty. Dolny blat położyć na dnie tortownicy, wyłożyć na niego połowę kremu, przykryć środkowym blatem, wyłożyć drugą połowę kremu, całość nakryć górnym blatem biszkopta. Zdjąć obręcz tortownicy i boki oraz wierzch ciasta dokładnie posmarować pozostawionym do dekoracji kremem. Boki tortu obsypać równomiernie zmielonymi orzechami włoskimi. Gorzką czekoladę rozpuścić wraz z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej, gdy przestygnie rozsmarować ją na wierzchu tortu i przystroić np. złotymi kuleczkami. Chłodzić przez minimum 2 godziny. 
Bardzo smacznie wygląda :) ukroiła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już nie ma, bo sama bym ukroiła kawałek :D
Usuńcudowny tort, chętnie bym zjadła : ) !
OdpowiedzUsuńOjj tak, był bardzo smaczny :)
UsuńBardzo lubie tego batona wiec chetnie skradlabym kawalek:)
OdpowiedzUsuńJa również przepadam za batonikiem, dlatego skusiłam się na zrobienie takiego tortu :)
UsuńSmakowity! Wszystkiego naj naj:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWszystkiego najlepszego. Smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia :)
UsuńZazdroszczę tego tortu!
OdpowiedzUsuńOch jaki piękny, przepis przyda się na rodzinne okazje!
OdpowiedzUsuńBajeczny torcik! Wygląda niesamowicie apetycznie! Mniam <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik :-)
OdpowiedzUsuńTorcik jak marzenie :D Wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi apetycznie i wygląda też smacznie:-)
OdpowiedzUsuńCudny!:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńA torcik cudowny :)
Tort wygląda naprawdę smakowicie:)
OdpowiedzUsuń