W ostatnim czasie na blogach kulinarnych pojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty, syty i aromatyczny, czyli taki jak lubimy najbardziej :)
Składniki:
- ok. 500 g dyni (waga po obraniu)
- 1 nieduży korzeń pietruszki
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-1,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól
Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać do mniej więcej połowy objętości warzyw wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy. Doprawić curry, kurkumą, pieprzem i solą. Wyjąć z garnka listki laurowe oraz ziele angielskie i zblendować zupę na krem. Podawać na ciepło.
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda! :)
UsuńTeż za mną chodzi taki krem, dynię kupiłam tydzień temu i czeka ;) Przepis zapisuję do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńWarto taką zupkę przygotować, nie ma na co czekać :)
UsuńBardzo smaczna , zdrowa i na czasie :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek dzięki kurkumie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię, obserwuję:)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze nie robiłam, ale dynię już mam :-)
OdpowiedzUsuńi ten kolor! i jak rozgrzewa, jak syci ;)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio też był krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńZupę dyniową robię bardzo podobnie i za każdym razem wychodzi przepyszna, czasem dodaje trochę potartego imbiru
OdpowiedzUsuńIdealna , jesienna zupka, pycha
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona jesienna zupka :)
OdpowiedzUsuń