Smaczna, łatwa do zrobienia tarta pojawiła się ostatnio na naszym obiadowym stole. Kilka składników na farsz, zagniecione ciasto, chwila w piekarniku i ta dam! Obiad gotowy :)
Składniki:
Ciasto:
- 125 g miękkiego masła
 - 260 g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - ok. 20 ml zimnej wody
 - 1 żółtko
 
 Farsz:
- 2 kiełbasy typu śląskie
 - 1 brokuł
 - 1 por
 - 1 czerwona papryka
 - 1 mała śmietana 12%
 - 2 jajka + białko, które pozostało z ciasta
 - ok. 50 g startego na małych oczkach żółtego sera
 - sól, pieprz
 
  Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać i zagnieść 
na jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki 
na ok. 30 minut.
  Brokuła podzielić na różyczki z dość długimi ogonkami, wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zacznie robić się miękki. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni na złoto. Por pokroić w półplasterki, a paprykę w dość dużą kostkę, wrzucić na patelnię do smażącej się kiełbasy na kilka minut. 
   Formę do tarty natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Schłodzone ciasto 
rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę, podziurawić widelcem, piec przez 15 minut w 
temperaturze 190 stopni C.
  W miseczce wymieszać śmietanę z rozbełtanymi jajkami, żółtym serem oraz solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie do tarty ułożyć brokuły (w okrąg), a w środku kiełbasę z papryką i porem. W środek okręgu wlać masę śmietanową. Tartę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Podawać na ciepło.
Świetna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńDawno nie jadłam wytrawnej tarty :) Ta wygląda bardzo pyszną i pożywną :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taka jest :)
Usuń