piątek, 16 marca 2018

Kotlety z białej fasoli


  Kolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :)



Składniki:
(Inspiracja: "Przyślij Przepis")
  •  ok. 350 g suchej fasoli "Jaś"
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  
  Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do fasoli dodać podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Ulepić kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z każdej strony. Podawać np. z kuskusem, chrupiąca surówką lub sosem pieczarkowym.



10 komentarzy:

  1. Mmmm bardzo lubię warzywne kotleciki. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na bezmięsne kotleciki, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki na pewno przypadną do smaku mojej córci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :) Idealne kotleciki na bezmięsny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ogólnie jestem zwolennikiem mięsnych kotletów ;) ale tych spróbowałabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne kotleciki; zawsze to jakaś odmiana od zwykłych mielonych

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń