Kolejna propozycja na obiad bez mięsa to kotlety z białej fasoli typu "Jaś". Bardzo smaczne, sycące z chrupiącą, złocistą skórką, nawet na zimno mają fajny smak :) Z podanego przepisu wychodzi całkiem sporo kotletów, bo tak na 5-6 porcji, więc jeśli chcecie na początek zrobić mniej to zmniejszcie porcję o połowę :)
Składniki:
(Inspiracja: "Przyślij Przepis")
- ok. 350 g suchej fasoli "Jaś"
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej do kotletów + bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Fasolę moczyć przez całą noc. Następnego dnia wypłukać, ponownie zalać wodą i ugotować na miękko. Miękką fasolę zblendować na krem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do fasoli dodać podsmażone warzywa, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Ulepić kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoto z każdej strony. Podawać np. z kuskusem, chrupiąca surówką lub sosem pieczarkowym.
Mmmm bardzo lubię warzywne kotleciki. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak smakowały :)
UsuńFajny pomysł na bezmięsne kotleciki, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, daj znać jak zrobisz :)
UsuńKotleciki na pewno przypadną do smaku mojej córci :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, więc jest duża szansa ;)
UsuńSuper przepis :) Idealne kotleciki na bezmięsny obiad :D
OdpowiedzUsuńogólnie jestem zwolennikiem mięsnych kotletów ;) ale tych spróbowałabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne kotleciki; zawsze to jakaś odmiana od zwykłych mielonych
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na obiadek :)
OdpowiedzUsuń