Jeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D
Składniki:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować powoli dolewać olej. Odłożyć mikser. Dodać sok, skórkę z cytryny, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać lukrem, czekoladą lub podać bez niczego.
Cytrynowe babki to jedne z moich naj. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń