czwartek, 28 lipca 2016

Bułki zapiekane z jajkiem


  Zauważyłam, że ostatnio dość często na blogach kulinarnych pojawiają się przepisy na jajka zapiekane w bułce. U nas w domu śniadanie w takiej formie po raz pierwszy pojawiło się już jakiś czas temu i muszę przyznać, że mi posmakowało. Niby nic wyszukanego, a zawsze to jakaś inna, ciekawsza odsłona nudnych jajek i bułki. 




Składniki:
  • bułki (u mnie grahamki)
  • ulubiona wędlina
  • ser żółty
  • cebula, papryka, pieczarki, czy inne warzywo które przyjdzie nam do głowy
  • jajko
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka


  Ostrożnie odciąć górną część bułki i wydrążyć środek. Wnętrze bułki delikatnie posmarować masłem, wyłożyć je najpierw pociętą na mniejsze kawałki wędliną, startym serem oraz pozostałymi posiekanymi dodatkami warzywnymi. Na wierzch wbić delikatnie jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka i oprószyć przyprawami.

  Piec w temp. 180 stopni C z termoobiegiem przez ok. 15-20 minut, tak aby białko się ścięło, a żółtko nadal było płynne. Podawać na ciepło.



2 komentarze: