środa, 27 lipca 2016

Pizza z rukolą na cienkim cieście


  Zwykle domową pizzę robiliśmy na grubszym cieście z dużą ilością farszu, jednak ostatnio naszła mnie ochota na cieniutkie ciasto z lekkimi dodatkami. Poszperałam w internecie, znalazłam przepis, który mnie zainteresował i muszę przyznać, że skorzystałam z niego już dwa razy, tak nam zasmakował. Pizza wychodzi cieniutka, chrupiąca, a dzięki rukoli i pomidorkom cherry idealna na lekki letni obiad. 




Składniki na jedną dużą pizzę:
(przepis na ciasto pochodzi z bloga Kuchenne Figle)

 Ciasto:
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
 Sos:
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, ostra papryka
 Dodatki:
  • rukola
  • pomidorki cherry
  • u mnie wędzony boczek, ale może być szynka parmeńska
  • ser mozzarella


  Jeśli używacie świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, zalać je 60 ml ciepłej wody, dodać cukier oraz 3 łyżki mąki i rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 0,5 godziny, aż drożdże zaczną pracować.

   Mąkę przesiać do miski, dodać sól (w tym miejscu należy dodać drożdże instant, jeśli je używacie). Zrobić dołek w mące, wlać do niego podrośnięte drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

  Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć na naoliwionej i oprószonej mąką blasze do pieczenia tak aby nadać mu kształt dużego koła (czasem wychodzi prostokąt, ale nie szkodzi :p) i odstawić jeszcze na ok. 0,5 godziny, aby podrosło.

  W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wrzucić do garnuszka, doprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować i zblendować na gładką masę.

  Na cieście rozsmarować sos, piec przez ok. 7 minut w temp. 250 stopni C, wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut. Po upieczeniu rozłożyć na wierzchu rukolę, pokrojone pomidorki i szynkę.

    



1 komentarz:

  1. Ale cudowna! Kocham pizze :)
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/27/hamburger/

    OdpowiedzUsuń