środa, 9 listopada 2016

Ciasto z jabłkami i polewą kakaową


  Jak już wspominałam w poprzednich postach jabłek ci u nas w tym roku w brud, więc nie ograniczam się i piekę :) Na przykład taki szybki dwukolorowy ucieraniec z owymi jabłkami i robioną domowym sposobem polewą kakaową. Ciasto robi się raz dwa, a potem można się już tylko delektować delikatnym, mięciutkim i naprawdę uzależniającym smakołykiem :)




Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
(inspiracja: "Z cukrem pudrem" i "Moje pasje")

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego  
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • kilka łyżek mleka
  • 2 większe jabłka
 Polewa kakaowa:
  • 3 łyżki wody (może być również mleko)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (zależy jak słodką polewę chcemy uzyskać, ja dałam 4 łyżki)
  • 100 g margaryny (lub masła)
  • 3 łyżki ciemnego kakao  

  Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać olej i przemieszać łyżką. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. 2/3 ciasta przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej 1/3 ciasta przesiać kakao, dodać kilka łyżek mleka i zmiksować. Ciemną masę wylać na jasną i za pomocą np. patyczka do szaszłyków delikatnie przemieszać ciasto, robiąc na nim "esy-floresy". Jabłka obrać, pokroić na cząstki i poukładać na wierzchu ciasta (nie wciskać ich w masę). Piec przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka.

  Gdy ciasto przestygnie przygotować polewę. W małym garnuszku o grubym dnie zagotować wodę (lub mleko), gdy zacznie wrzeć wsypać cukier puder i mieszać, aż się rozpuści. Następnie wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę (lub masło) i gotować, aż się rozpuści. Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao bardzo energicznie mieszać, np. rózgą, żeby nie było grudek w polewie. Uwaga: Jeśli masa zacznie się rozwarstwiać dodać odrobinę zimnego mleka prosto z lodówki i nadal energicznie mieszać. Gdy polewą troszkę ostygnie polać nią ciasto. 
 

 

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite ciasto do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho bardzo lubię takie polewy czekoladowe; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne i bardzo smakowite ciasto - idealne do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia robi podobne ciasto i jest przepyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie niestety jabłek mało :( ciacho apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, zjadłabym ze dwa kawałeczki

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie dwukolorowe ciacha bardzo fajnie się prezentują ;) Na pewno smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie przepisy lubię, przy stosunkowo małym wysiłku można osiągnąć piękny i za pewne pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho w sam raz na weekend do kawki :)

    OdpowiedzUsuń