poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Piersi z kurczaka w sosie curry


  Bardzo lubimy dodatek przyprawy curry do różnego rodzaju dań, więc gdy u Chilitonki znalazłam przepis na piersi kurczaka w sosie curry musiałam go wypróbować. Przeczucie i opinie były bardzo trafione, obiadek wyszedł palce lizać (choć zmniejszyłam jego ostrość)! Kolejny łatwy i pyszny przepis trafił do mojej kolekcji i przekazuję go dalej, spróbujcie :)



Składniki na 4 porcje:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka szczypt sproszkowanego chilli
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, drobno posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Tak przygotowaną marynatę wlać do mięsa, dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na co najmniej kilka minut.

  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać kurczaka wraz z resztką marynaty i smażyć, aż się zarumieni. Gdy mięso nabierze złotego koloru zmniejszyć ogień do minimum i dodać cukier, curry oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć ok. minuty. Na koniec wlać śmietanę i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Po spróbowaniu można doprawić danie solą, pieprzem, bądź większą ilością chilli. Podawać na ciepło np. z ugotowanym na sypko ryżem.




12 komentarzy: