wtorek, 22 stycznia 2019

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym


  Uwielbiam naleśniki! Na słodko, na wytrawnie, każde są pyszne :) Tym razem zrobiłam je z mięsem mielonym, pieczarkami oraz papryką i zapiekłam w sosie pomidorowym, mniam! :D




Składniki na ok. 4-5 porcji:

Nadzienie:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • ok. 700 ml passaty pomidorowej (w sezonie można użyć świeżych pomidorów)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • zioła prowansalskie
  • papryka wędzona w proszku
  • sól, pieprz 
 Dodatkowo:
  • 8 naleśników przygotowanych wg ulubionego przepisu
  • ser żółty
  • natka pietruszki



  Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić na nie mięso, doprawić przyprawą do mięsa mielonego i usmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Pieczarki oraz paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pieczarki odparują a papryka zacznie mięknąć.

  Gotowym nadzieniem napełnić każdy naleśnik, zwinąć go w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlać passatę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz przyprawy, wymieszać i zalać przygotowanym sosem naleśniki dokładnie go rozprowadzając.

  Tak przygotowane naleśniki zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni C, na 3-4 minuty przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Podawać na ciepło oprószone posiekaną natką pietruszki.




1 komentarz: